Zangeres/Docent/Directie

 
 
Ed Molenaar (Vries.nu)
Zangeres
Mijn stem, dat is mijn instrument; die is-en-klinkt nooit hetzelfde maar verandert voortdurend door les te geven, door te blijven luisteren, vragen stellen en nieuwsgierig te zijn naar alles wat met 'stem geven' te maken heeft, open te staan voor nieuwe inzichten en technieken. Daarnaast blijft mijn stem zich  ontwikkelen, door ervaring, door op te treden en simpelweg omdat ik ouder word en het leven zich in mijn (je) stem reflecteert.
Wanneer ik zing durf ik me steeds meer  open te stellen en te laten zien wat in mij leeft. Dat vind ik heerlijk, een verrijking, een aanrader....en heel boeiend om dat proces ook met andere zangers mee te mogen maken!


Foto: Canto del Alma met Ann Faverey en Bert van Erk 
http://nl-nl.facebook.com/brouwerenfaverey
 

Docent
In mijn privé praktijk de 'Zangstudio' geef ik individuele zanglessen en groepslessen.
In mijn lessen ga ik uit van de motivatie en de vraag van de leerling. Praktijkvoorbeelden zijn:
"Ik zing alleen thuis voor mijzelf, maar wil mijn zangstem
  ook aan anderen laten horen"
"Ik zing bij een koor , maar ben altijd hees na een repetitie"
"Ik moet binnenkort optreden en wil graag  advies over mijn stem en presentatie"
"Ik heb een mooi lied gehoord dat ik heel graag zelf zou willen zingen, maar ik weet niet of ik het kan"
"Ik speel theater, maar mijn spreekstem is niet luid genoeg"
"Ik zing in een bandje en doe meestal maar wat. Ik wil graag meer zang techniek leren"
"Ik wil mijn man 3 lessen cadeau geven voor zijn verjaardag"Tijdens de lessen ben ik er op gericht om handvatten te geven en middelen aan te reiken die iemand helpen om zijn/haar doel te bereiken. Ik maak hierbij gebruik van verschillende technieken uit o.a. Estill Voice Training (EVT), Complete Zang Techniek (CVT), en put inmiddels vooral uit de 20 jaar ervaring die ik heb als zang docent. Naast het luisteren en kijken naar leerlingen uit mijn praktijk heb ik veel geleerd van studenten die ik 4 jaar les gaf aan de Dans Academie Lucia Marthas te Groningen.


Muziek in het basisonderwijs vind ik belangrijk. Zeker in tijden dat alleen taal en rekenen zo hoog op de agenda staan. Zingen is niet meer gewoon in de klas. Zelfs ouders vinden het soms onnodig terwijl het een prachtig middel is om je te uiten, met taal om te gaan, te leren samenwerken, bewegen, expressief durven zijn etc!
Vanuit deze betrokkenheid en vanuit de wens om mijzelf te blijven ontwikkelen, volgde ik in 2011/2012 de post HBO opleiding BIK en in 2015/2016 de 'Sharing Academy' bij Merlijn Twaalfhoven.

>>>>website BIK

                
                
Theater/Directie
Na mijn zang studie volgde ik de meerjarige dirigentenopleiding (MDO). Harry Camstra doceerde met veel liefde het vak directie en bracht zo zijn passie op mij over. Als stage richtte ik 'Femmes Majeures' op. De stage liep uit de hand; 17  jaren bleef ik plakken! 
Inspirerend waren alle zomercursussen 'Kurt Thomas' te Utrecht. Door middel van zgn applicatie cursussen, het behalen van EVT I en II en openbare lessen blijf ik me verdiepen in dit vak. Ik hou er van om uit een groep te halen 'wat er in zit',  van concerten waar iets te beleven valt, ook voor het publiek. Dikwijls is er voor hen ook een rol weggelegd; dan zingen, wandelen of schilderen zij mee..... 
Ik streef er naar dat een groep naast zingend, ook theatraal op het podium staat. Ik bedoel dan geen pasjes en stapjes, maar dat elke zanger zelfstandig en persoonlijk als een 'acteur' is, in het verhaal van het lied. Ik had met veel plezier de muzikale leiding in verschillende theater-kerstproducties. We voorden uit ;  'Scroodge'(2013), 'Heksen'(2014) en 'Oliver Twist'(2015).  'Anastasia'(2016) en ‘Once upon a Dream’ in schouwburg De Nieuwe Kolk  te Assen. Momenteel ben ik dirigent van 'Focus Vocaal',  'jong vrouwenkoor Roxie' en begeleid ik 'Zin in Zingen' (UMCG) te Groningen. Daarnaast geef ik regelmatig gast workshops aan koren, scholen en/of bedrijven. Vanaf het seizoen 2016/2017 ben ik cursusleider van het project 'Stemboom' plaats (zie Stemboom).>>>> 
http://www.focus-vocaal.nl Focus Vocaal

>>>> http://roxie.nl Roxie
Elzemien Brouwer | Groningen | 0505719616/0614162321
Deze website is bijgewerkt op 24-02-2019